هفته پژوهش
برگزاری سمینار ملی پژوهش با موضوع، شاخص های علمی _ کاربردی تحقیق و پژوهش از منظر مقام معظم رهبری، به مناسبت هفته پژوهش توسط مدرسه علمیه فاطمه معصومه(س)اهواز.
#نشست اول: حجت الاسلام و المسلمین محمد تقی ربانی میانجی
(ضرورت پژوهش درتشکیل تمدن اسلامی)
محتوا نشست:
اسلام عزیز است و هیچ چیز بر اسلام برتری ندارد و کسی نمی تواند بر جریان اسلامی سربلندی داشته باشد و همه ابزار و امکاناتی که بتوانیم به قله های عزت برسیم و موانع را برطرف کنیم همه در پژوهش قرار دارد و افراد باید پژوهش را چراغ قرار دهند.
تعریف پژوهش: پژوهش به معنای اینکه افراد باید دائما بپرسند چرا در نقطه مطلوب قرار ندارم و چه اقداماتی باید انجام گیرد تا موانع را کنار بزنیم و خیر جامعه را راهبری کنیم تا به نقطه مطلوب برسیم.
آغار حرکت اسلامی در زمان ظهور اسلام در عصر جاهلیت و با تلاش پیامبر و اصحاب دوران طلایی تمدن است و با توجه به عنایات الهی و هدایت و امامت بقیه الله شاهد هستیم که حاکمیت دینی تحقق پیدا کرده و کاروان علم و دانش اسلامی حرکتی دوباره برای دستیابی به تمدن اسلامی آغاز کرده و تمدن اسلامی که مقام رهبری مشعل دار آن است نقش آفرینی حوزویان یکی از اصلی ترین عناصر آن است و نقش آفرینی آن همراه با پژوهش است.
رهبری درباره پژوهش می فرماید: مسئله پژوهش باید به عنوان اولین مسئله به آن پرداخته شودو هدف باید مشخص شود و اینکه ملت باید در یک دوره مرجع علمی در همه دنیا باشدو به تولید علم بپردازد
و کشورهای غربی به پیشرفت به صورت مادی نگاه می کنند ولی در اسلام پیشرفت به معنای عزت و اعتبار بین المللی و تقرب به خداست هم در دنیا و هم در آخرت در نظر گرفته شده.
و رهبری بیان کردند که همراه پیشرفت باید بدانیم که چه کسانی مقابل ما هستندو به تازه ها دست پیدا کنیم و معیار درست انتخاب شود و به سرمایه ها که همان نخبه ها و استعدادهای برتر هستند توجه کنیم و نخبه ها احساس کنند که فضای تنفس وجود دارد.
عرصه های نگاه مقام معظم رهبری در مورد تحقیق و پژوهش:
1) اموری که به عنوان زیر ساخت و پیرامون تمدن مورد توجه هستند اموری هستند که برای حرکت به سوی پژوهش است.
2) آسیب شناسی نگاه تمدنی: آسیب هایی که به اسلام در زمان سقیفه به اسلام وارد شد و پس از آن تلاش هایی که برا ی حفظ دین صورت گرفت برای مبارزه با ظلم وستم و آزادی خواهی و نقش آفرینی هایی که حوزه های علمیه با توجه به نقش دانشی که دانشتند ازجمله: در مجامع علمی و دستگیری امت اسلامی و حاکمیت دینی است. از جمله از نقش آفرینی حوزویان در تمدن اسلامی است.
# نشست دوم: سرکار خانم زینب بهجت پور
(شاخص های پژوهش مطلوب از منظر رهبر انقلاب)
محتوا نشست:
پژوهش کردن شاخصه های استانداری دارد و پژوهشگر باید مسائل را بشناسد و نگاه مساله یاب داشته باشد.
مساله مجهولی است که محقق براساس داده ها ی موجود پاسخ را پیدا می کندو اساس تحقیق مساله آن است و مساله دارای شاخص هایی است کاه این شاخصه ها نقش بنیادی در شناخت مساله دارندرهبری به عنوان آگاه به جهان اسلام می فرماید: نفوذ مساله است و طلبه باید مساله های پژوهشی از کلام رهبری که منجر به پیشرفت و اقتدار ملت را پیدا کنند و راز پیشرفت هر کشوری پیشرفت در علم و پژوهش همراه با اخلاق و ایمان است.
طالب دانش بودن باید به صورت جهاد علمی دنبال شود.
از دیدگاه رهبری شاخص هایی که در جهاد علمی باید توجه شودعبارتند از:
1) اصل کار تحقیق و پژوهش باید جدی گرفته شود
2) هدفگزاری در تحقیق ، که کار تحقیق نتیجه بخش باشد( پژوهشگر باید نقش علمی و ملی ایفا کند)
3) کاربردی و علمی بودن پژوهش
4) اهمیت تولید علم
5) متکی بودن پژوهش به خود
از نظر رهبری:(مجموعه تحقیق و پژوهش در حوزه های علمیه باید به گونه ای باشد که دنیا را از لحاظ علمی تامین کند.)
# ژورنال کلاب: سرکار خانم فاطمه کاکادزفولی
(نقد و بررسی مقاله ، پیشرفت جامعه اسلامی در قرآن عرصه ها و راهکارها)